top of page

Bølger

Bølger minder meget om svingninger. Faktisk opstår en bølge ud fra en svingning, og dermed forplanter bølgen sig. En bølge kan både bevæge sig i forskellige materialer eller i lufttomme rum (vakum), i form af elektromagnetiske bølger. Bølger flytter til forskel fra svingninger ikke materialet de bevæger sig i, men flytter energi. Derfor er det ikke vandet der flytter sig, når man er ved havet og ser bølger, men kun energi.

 

Bølgelængde

En bølgelængde går fra bølgetop til bølgetop eller fra bølgedal til bølgedal. Dvs. hvis vi afbilleder et penduls svingningstid som en bølge er svingningstiden lig en bølgelængde. Bølgelængden angives ofte i meter.

Frekvens

 

Frekvens (f) er det antal bølgetoppe der fremkommer for hvert sekund. Dvs. at frekvensen kan udregnes ved hjælp af formlen

f = v/lambda,

      hvor: v = er bølgens fart som her er lyset på 300.000 m/s

      lambda = bølgelængden, dvs fra bølgetop til bølgetop

 

Bølgers egenskaber

Bølger har egenskaber, der gør sig gældende for alle bølger:

-De kan bøje om hjørner

-De kan interferere

-De kan reflekteres

-De kan gå igennem hinanden

 

Disse egenskaber kan nemmest undersøges ved helt enkle forsøg. For at undersøge om bølger kan bøje om hjørner, kan vi vha lys eller lydbølger vise at disse kan bevæge sig om hjørner. Nemmeste forsøg er at to personer stiller sig på hver sin side af et hjørne og snakker sammen. Dette forsøg kan ligeledes laves i et mørkt rum, hvor den ene person står med en lommelygte.

 

At bølger kan reflekteres kender vi bedst fra ekkoet, når man råber i en tunnel eller i bjergene. Man kan teste det ved at råbe ind i en mur, men det er svært at bevise at lyden bliver reflekteret. Man kan også se det i et spejl med lysbølger, hvis man tager en lommelygte kan man se at lyskeglen bliver kastet tilbage.

 

For at teste interferens bliver det lidt mere kompliceret. Man kender det, at man ikke kan råbe en person op, som er for langt væk, fordi man ikke kan råbe højt nok. Men hvis man råbe flere i munden på hinanden, kan man pludselig råbe personen op. Interferens er altså når to bølger forstærker hinanden og bliver kraftigere. Men det modsatte kan også være tilfældet, altså at to bølgerne svækker hinanden og bliver svagere. Men med nu-dagens teknik er der kommet mange forskellige muligheder for at undersøge bølge egenskaberne. Noget af det sidste nye er simulationer på nettet, der er med til at beskrive fænomenerne for os. Undersøg bølgens egenskaber vha. nedstående link:

 

Svingninger

Svingningen kender vi bl.a. fra når vi sidder på en gynge på legepladsen! En svingning er fra man er på det højeste punkt på sin gyngetur - over til den anden side - og tilbage igen!

 

Vi illustrere i fysiklokalet oftes en svining vha et pendul!

De forskellige benævnelser i pendulet er som følge!

 

- Yderstilling: Når pendulet står længst ud til siderne

- Hvilestilling: Når pendulet hænger lodret ned

- Sviningning: Fra en side til den anden og tilbage igen

- Sviningstid: Den tid en svining tager

- Amplitude: Den vandrette afstand fra hvilestilling til yderstilling

- Snorlængde: Længden fra der hvor snoren er fastgjort til enden af pendulet

 

Der er to variabler vi kan ændre på, når vi har med et pendul at gøre:

- Snorlængden

- Vægten af loddet

 

Det er kun den ene - nemlig snorlængden, der har en betydning for pendulets sviningstid. 

Pendulet sviningstid kan beskrives vha formlen:

 

     T =2*pi*kvdr(L/g)      (Se Jeres papir for pænere formel)

 

Forsøg

Bevis bølgeegenskaberne med lysboks

- Interferens

- Reflektion

- Bøje om hjørner

- Gå igennem hinanden

 

Bevis bølgeegenskaberne vha simulation

- Link nederst på siden.

Ingen elever er kommet til skade under arbejdet med denne side.

bottom of page